Malatya
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66261.708$

‘MISRİ SOFRASINDA GÖNÜL SOHBETLERİ’ BAŞKAN GÜRKAN: NİYAZI MISRİ’NİN ESERLERİNDE İNSAN SEVGİSİ, BİRLİK VE BERABERLİK VARDIR


‘MISRİ SOFRASINDA GÖNÜL SOHBETLERİ’ BAŞKAN GÜRKAN: NİYAZI MISRİ’NİN ESERLERİNDE İNSAN SEVGİSİ, BİRLİK VE BERABERLİK VARDIR


Malatya KentKonseyi Genel Sekreterliği tarafından tasavvuf dünyasının sayılı isimlerinden biri olan Niyazi Mısri’ ninsadece yaşadığı döneme değil, aynı zamanda günümüz dünyasına etki edensöylemlerine dikkat çekmek için program düzenlendi. Niyazı Mısri üzerinden hoşgörükenti olan Malatya’da ortak yaşama kültürü içerisinde birlik ve beraberlikmesajı vermek amacıyla yapılan “Mısri Sofrasında Gönül Sohbetleri” konulu birprogram düzenlendi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat MerkeziKonferans Salonu’nda düzenlenen programa Malatya Büyükşehir Belediye BaşkanıSelahattin Gürkan, MHP Malatya İl Başkanı Mesut Samanlı, Kent Konseyi GenelSekreteri Av. Abdulkadir Artan, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, SivilToplum Kuruluşları Temsilcileri ile Niyazi Mısri konulu konferanslarını sunmaküzere Niyazi Mısri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nazmi Özerol,Tasavvuf Musikisi dinletisi için Malatya Musiki Cemiyeti sanatçılarıkatıldı. 

Malatya Büyükşehir Belediye BaşkanıSelahattin Gürkan, Niyazi Mısri’nin, gönül cennetinin timsali ve tasavvuf ehlibiri olduğunu söyleyerek,  NiyaziMısri’nin yazmış olduğu eserlerin içeriğinde insan sevgisi, birlik, beraberlikve dayanışma kültürüne özel bir vurgu yapıldığını belirtti.

Tasavvuf kültürü üzerine konuşan Gürkan,“Tasavvufun temel esası insan sevgisi, yaratılmışların sevgisi, Yaradan’dandolayı tüm yaratılmışların bir tutulmasıdır. Tasavvuf düşünmektir, tefekküretmektir. Tefekkür tevekküle, tevekkül teslimiyete, teslimiyet Allah’ın sevgisiile bütünleşince her şeyi gönül cenneti ile görmeyi sağlar” dedi.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. AbdulkadirArtan, ehli beyt sevdalısı, hemşerimiz, aynı zamanda Malatya’lı olan NiyaziMısri’nin “Derman aradım derdime meğer derdim bana derman imiş” sözüne atıftabulunarak, tasavvuf ile ilgili bakış açısını ortaya koyduğunu belirtti.

Niyazi Mısri’nin şiirlerinde bahsi geçenAspuzu olarak nitelendirilen yer hakkında bilgi veren Artan, Osmanlılarzamanında Aspuzu’nin Malatya’nın yazlığı olarak kullanıldığını söyledi.  Artan,  Niyazi Mısri’yi tanımak ve tanıtmak adınayapılan çalışmaların çok önemli olduğunu söyledi.

“Mısri Sofrasında Gönül Sohbetleri” konulukonferans veren Niyazi Mısri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr.Nazmi Özerol,  Niyazi Mısri’nin hayatı,düşünce dünyası ve yaşadığı dönemin kültürel özellikleri hakkında bilgilerverdi. Niyazi Mısri’nin sürgün hayatını da anlatan ve bu dönemde yazmış olduğueserlere değinen Özerol, “ Türk tasavvuf edebiyatının, şiir dünyasının en büyükşairlerinden biridir Mısri, duygu ve düşüncelerini Yunus Emre tarzında dilegetirmiştir” dedi.

Programda Niyazi Mısri’nin şiirleri okundu. Aynızamanda Malatya Musiki Cemiyeti tarafından Niyazi Mısri’nin bestelenmişşiirleri seslendirildi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!