2024 ak parti
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2442.9
  • BIST
    9912.8
  • BTC
    64740.76$

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı’nı Makamında ağırlayan Başkan Gürkan


AB Türkiye Delegasyonu Başkanı’nı Makamında ağırlayan Başkan Gürkan


TÜRKİYE VE AB ÜLKELERİ ARASINDA DERİN VE VAZGEÇİLMEZ İLİŞKİLERİMİZMEVCUTTUR

 

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi NikolausMeyer-Landrut ve beraberindeki heyet Malatya Büyükşehir Belediye BaşkanıSelahattin Gürkan’ı makamında ziyaret etti.

Malatya’ya çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak için gelenAB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, MalatyaBüyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile bir araya geldi.

Ziyarette, AB ile ilişkiler çerçevesinde BüyükelçiNikolaus’un önemli katkılar içerisinde olduğunu ifade eden Başkan Gürkan, “ABTürkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut’u Malatya’da ağırlamaktan dolayımemnun olduk. Bizim özellikle ekonomik anlamdaki gelişmelerimizde Almanya’yıhep yanımızda gördük. Cumhuriyet öncesi başlayan ilişkilerimizi aynı şeffaflık,berraklık ve samimiyet içerisinde görmek bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir.  Tabi insanları severiz ama Almanya ile tarihihukukumuzla alakalı Alman Devletinin ve milletinin bizim yanımızda yerifarklıdır. Birçok konuda Almanya ve Türkiye, Türkiye ve AB ülkeleri arasındaderin ve vazgeçilmez ilişkilerimiz mevcuttur. Biz özellikle Almanya’ya yaptığımızziyaretlerimizde kendimizi memleketimizde hissettik. Sayın Büyükelçi Nikolaus,özellikle AB sürecinde Türkiye’nin uyum yasalarıyla ilgili yapmış olduğuçalışmaları yakinen takip ediyoruz. Gümrük Birliği’ndeki süreci de yakinentakip ediyoruz. Ülke olarak bizlerin üzerine düşen sorumluluk ve yükümlülükleriyerine getirdiğimiz kanaatindeyiz. Sayın Büyükelçi Nikolaus’ın nezaretindeilişkilerimizin daha üst seviyeye çıkarılacağına büyük gayret gösterileceğineinanıyoruz.

Yerelde gerek Almanya ile gerekse de AB ülkeleriyle ortakprojelerimiz var. Malatya’da şuanda AB ile birlikte toplamda 5 projeyürütüyoruz. Bu projelerimizin toplam maliyeti ise 36.5 Milyon Euro’dur. Projelerimizdekibedellerin doğru ve rantabl şekilde kullanılması için Büyükşehir Belediyesi vekurumlarımız olarak azami titizliği göstermekteyiz. Bence, AB fonlarındanTürkiye ve Malatya olarak yeteri kadar yararlanamıyoruz. Süreçteki proses veprosedürleri biraz daha hafifletebilirsek bu konuda daha verimli neticelere müessirolabiliriz. Sayın Büyükelçi Nicolaus’un şahsında bu beklentide olduğumuzu vebununda üstesinden geleceğimize inanıyoruz” dedi.

BAŞKAN GÜRKAN, BÜYÜKELÇİ NİCOLAUS’AMALATYA İLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut’aMalatya ile ilgili bilgiler de veren Başkan Gürkan, “ Biz Malatya’yı tarifederken insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehriMalatya olarak tarif ediyoruz. İnsanlık tarihinde ilk yerleşik hayatın,bürokrasi hayatının, gümrükleme işlemlerinin, ilk muhasebe işlemlerinin, ilkambarlama işlemlerinin ve saray devleti olgusunun tekâmül ettiği yerMalatya’dır. Ayrıca Taş Devrinden Demir Devrine evrilmede demirin kılıç vemızrak olarak ilk kullanıldığı yerde Malatya’dır. Tabiri caizse insanlıkmedeniyeti bulunduğumuz topraklarda başlamıştır. Bu fikir Aslantepe Höyüğü’ndeilk kazıyı yapan Fransızlar, daha sonra bu kazıyı 1961 yılından sonra günümüzekadar sürdüren İtalyanların yaptıklarında görüyoruz. Aynı zamanda AslantepeHöyüğü’de UNESCO Kültürel Miraslar Aday Listesi’nde olup bu süreç içerisindeTemmuz ayında asıl listeye geçmesini düşünüyoruz. Bu anlamda Malatya’yıdeğerlendirirken insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak değerlendirippozitif ayrımcılık anlamında farklı düşünülmesi gerektiğine de inanıyoruz. DışPolitikada bu çerçevede Malatya’nın değerlendirilmesinin daha doğru olacağınıdüşünüyorum. Malatya’nın bir diğer özelliği de Dünya’nın Kayısı Başkenti olarakdeğerlendirilmesidir. Sayın Büyükelçi Nicolaus’a şehrimize ve bizlereyaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MALATYA’DAOLMAK GURUR VERİCİ

Malatya’da olmanın çok önemli ve gurur verici olduğunusöyleyen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, “Bizleriağırladığı için Sayın Başkana teşekkür ediyorum. Fırat Nehri hepimiz için sonderece mistik bir nehir. Hayatımda ilk kez bu nehri Malatya bölgesinde gördüm. Bunedenle sadece mistik bir nehir değil ayrıca bir gerçek. Bölge için, sukaynakları açısından ve hayat açısından önemli bir nehir. Bu her zaman böyleoldu ve burası medeniyetin şehri. Ben Türkiye’ye 9 ay önce geldim ve halenTürkiye’yi keşfetmekte ve öğrenmekteyim. Mümkün oldukça çok yeri ziyaret etmeyeçalışıyorum ama benim için özellikle Doğu Anadolu’yu ziyaret etmek daha önemli.Çünkü biz İstanbul, Ankara ve İzmir’i tanıyoruz ama bu bölgeleri daha aztanıyoruz.

Belirtmek istediğim başka bir konuda Türkiye’nin sorumlulukaltına girdiği büyük mülteci yükünün farkındayız. Irak’tan, Afganistan’dan veSuriye’den. Bu anlamda Türkiye dünyadaki en fazla mülteci nüfusuna sahip. Bunoktada AB elbette destek olmaya çalışıyor ancak biz bunun sadece yükühafifletmek cinsinden bir katkı olduğunun farkındayız. Asıl emek buradabelediyelere, hükümete ve insanlara ait. 2016 yılında verilmesi için kararalınmış olan 6 milyar Euro’luk desteğe AB devam etme kararı aldı. Ürdün veLübnan gibi mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere de destek devam edecek.Önümüzdeki haftalarda ya da aylarda desteklerin neler olduğu da belirtilecek.

Benim için destek verdiğimiz projelerin bölgelerde sahadanasıl işlediğini görmek çok önemli. Her ziyaretimi spesifik bir alanda işbirliğini gözlemek adına yapmaktayım. Malatya’da da çeşitli proje merkezleriniziyaret edeceğiz. Tarımsal olan projelerin nasıl yürütüldüğünü anlamayaçalışacağız. Tarım sadece bölgenin ekonomik anlamda kalkınmasına katkıdabulunması için önemli değil aynı zamanda Malatya kayısının başkenti. O yüzdenböyle bir bölgede bu başarı nasıl yakalandı onu görmekte bizim için son dereceönemli. Dünya’daki kuru kayısıların yüzde 80’i Malatya’dan geliyor bu da çoketkileyici” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonrasında Malatya Büyükşehir Belediye BaşkanıSelahattin Gürkan, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’a tarihteki ilk kılıç vekayısı hediye etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!