Malatya
22 Ağustos, 2025, Cuma
  • DOLAR
    41.01
  • EURO
    47.56
  • ALTIN
    4390.6
  • BIST
    11.314
  • BTC
    113226.72$

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 100. YILINI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLADI


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 100. YILINI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLADI
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılı münasebetiyle, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi. Soykan Meydanı’nda düzenlenen programda Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı izleyenlere kahramanlık eserleri çaldı.


İstiklalMarşı’nın kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü programıkapsamında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Soykan Meydanı’nda birprogram düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2. OrduKurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Selami Arslan, protokol üyeleri,STK’lar ve vatandaşların katıldığı program İstiklal Marşı’nın okunmasıylabaşladı. Programda Mehteran Takımı izleyenlere kahramanlık eserlerini çalarken,Melekbaba Semt Konaklarının 10 öğrencisi tarafından İstiklal Marşı’nın her birkıtası seslendirildi.

“İSTİKLALMARŞIMIZ EBEDİYETE KADAR DEVAM EDECEKTİR”

2021’in İstiklalMarşı ve Akif Yılı ilan edilmesi nedeniyle, bir dizi kültürel etkinliklerdüzenlediklerini ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı SelahattinGürkan, “Akif’e bir daha İstiklal Marşı yazarsanız nasıl yazarsınızdediklerinde Akif diyor ki; “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşıyazdırmasın” diyor. 1921 yılında bu milletin özgürlük ve bağımsızlık savaşınızaferle taçlandırdıktan hemen sonra dönemin Milli Eğitim Bakanı HamdullahSuphi’nin önderliğinde var olan şairlerin müracaat etmesi ve kazanan şiire deödül konması üzerine rahmetli Mehmet Akif Ersoy ‘Bir milletin İstiklal Marşıparayla yazılamaz’ diyor ve yarışmadan çekiliyor. Katılan şairlerin şiirlerikabul edilmiyor. Bunun üzerine tekrar Mehmet Akif Ersoy’a gidiliyor ve TaceddinDergâhında dizelerini sobanın kömürüyle taş duvarlara yazdığı İstiklal Marşışiirini TBMM’ye gönderiyor. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi MehmetAkif Ersoy’un yazmış olduğu ve Korkma! Diye başlayan on kıtalık İstiklalMarşı’nı 3 defa TBMM’de okuyor ve üçünde de bütün milletvekilleri ayaktaalkışlayarak milli marşımız kabul ediliyor. Milli Marşımızı bu sürece gelenekadar Anadolu’da Milli Mücadelemizin örgütlenmesi noktasında da Mehmet AkifErsoy önemli görevler ifa etmiştir. 1873 yılında doğan Akif, 1936 yılındaAralık ayında vefat etmiştir. 63 yıllık ömründe Akif, Vatan, Millet, Hürriyetve Çanakkale gibi şiirler yazarak bu şiirleri Safahat adlı eserinde toplayarakmilletimize armağan etmiştir. Bu milletimizin, Cumhuriyetimizin kuruluşundanbugüne kadar gelen ve memleketimiz için şehit düşmüş bütün şehitlerimizirahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyoruz. Gazi olanlarımıza da sağlık huzur ve acil şifalar temenni ediyoruz. İstiklalMarşımız ebediyete kadar devam edecektir. TBMM tarafından alınan kararlaİstiklal Marşı’mızın kabul edilişinin 100. Yıl dönümü olan 2021 yılı MehmetAkif Ersoy yılı olarak ilan edilmiştir. Bu yılda gerek Büyükşehir Belediyemiz,gerek Valiliğimiz ve diğer kamu kurumlarımızla birlikte STK’larımızla MehmetAkif Ersoy’un hayatıyla ilgili, Türkiye Cumhuriyeti devletinde ve millimücadelesindeki yeriyle ilgili konferanslar, paneller ve söyleşileryapılacaktır. 2021 yılında dolu dolu aktivitelerle Mehmet Akif Ersoy’u veİstiklal Marşı’mızı zinde tutacağız. Nice yıllarda ülkemizde şanlı bayrağımızındalgalanmasını ve şanlı İstiklal Marşımızın gür sesle söylenmesini temenniediyorum” dedi.

SoykanMeydanında gerçekleştirilen program sonrasında Malatya Büyükşehir Belediyesi veBirlik Vakfı tarafından Malatya Park Alışveriş Merkezi’nde ‘Mehmet AkifSafahat’ın Safahat’ı’ resim sergisi açılışı yapıldı. Açılışa BüyükşehirBelediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon KomutanıTümg. Selami Arslan, protokol üyeleri, STK’lar ve vatandaşlar katıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!