Malatya
14 Mayıs, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    38.77
  • EURO
    43.89
  • ALTIN
    4143.5
  • BIST
    9.391
  • BTC
    102916.45$

TAŞHORAN KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


TAŞHORAN KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


GÜRKAN: “KARDEŞLİK DUYGUSU İÇERİSİNDE BİR VE BERABER OLACAĞIZ”

Malatya BüyükşehirBelediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Taşhoran Kültür veSanat Merkezi’nin açılışı geniş katılımlı bir törenle gerçekleştirildi. Açılışa,Malatya Valisi Aydın Baruş,Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye ErmenileriPatriği Sahak Maşalyan, Adıyaman ve çevre iller Metropoliti Ğriğoriyos MelkiÜrek, STK temsilcileri, kurum müdürleri, vatandaşlar katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokolkonuşmaları gerçekleştirildi. Malatya’datarihi ve kültürel miraslara sahip çıktıklarını belirten Başkan Gürkan açılışsırasında yaptığı konuşmada, Malatya’nın tarih boyunca birçok medeniyete evsahip yapmış olmasına dikkat çekerek, şehrin Cafer Höyük ve Arslantepe iletarihine bakıldığında 9 bin yıllık kadim bir geçmişe sahip olduğunu aktardı.

GÜRKAN:“YARATILANI SEVERİZ YARATANDAN ÖTÜRÜ”

 

Başkan Gürkan konuşmasında şuifadelere yer verdi:

“Bizlerin geçmiş kültürlere,medeniyetlere, uygarlıklara sahip çıkmakla ilgili sorumluluklarımız veyükümlülüklerimiz vardır. Geçmişini bilmeyenin geleceğe emin adımlarlailerlemesi mümkün değildir. Yukarı Mezopotamya’da insanlığın medeniyetin, ilkdevlet hayatının, ilk bürokrasi hayatın, ilk muhasebe kayıtlarının, ilkgümrükleme işlemlerinin ve ilk taş devrinden demir devrine evrilme ve demirinalet ve silah olarak kullanılması burada zuhur etmiştir. Bunu da BirleşmişMilletler geçtiğimiz ay yaptığı toplantıda İnsanlık medeniyetinin Malatya’dabaşladığını tescil etmiştir. Tabi bu medeniyeti bugünkü sahip ve mirasçılarıolarak bizim üzerimize büyük sorumluluklar ve yükümlülükler düşmektedir. Busorumluluklar geçmişte inkişaf etmiş medeniyetleri günümüze ve günümüzden degelecek kuşaklara aktarmak gibi sorumluluklarımız ve yükümlülüklerimizmevcuttur. Biz bu sorumluluklarımızın ve yükümlülüklerimizin bilincindeçalışıyoruz. Kültürel mirasın hangi millete, hangi devlete, hangi ümmete aitolduğunu ayırtmadan birlik, beraberlik içerisinde bunlar Malatya’nın değeridiranlayışı içerisinde ayağa kaldırmaya çalıştık. M.S.78 yılında yapılan RomaSurlarını ayağa kaldırdık. Selçuklu Camilerini, kümbetlerini, hanlarını, hamamlarını,Emeviler dönemindeki mescitleri, Abbasiler dönemindeki türbeleri ve yapılarımimari örnekleri hepsini ayağa kaldırdık.

 

Burası da sizlerin de bildiği gibi 1878yılında bir Rum usta tarafından başlanmış ve bir kilise olarak başlanmış. 1893yılında bitirilmiş. Akabinde deprem olmuş tekrar deprem ile birlikte 1905yılında bu süreç tamamlanmış ve faaliyete geçirilmiş. Daha sonra bir yangınneticesinde yanmış ve kendi haline terkedilmiş. 1977 yılında Koruma Kurulutarafından Kültürel Miras olarak tescil edilmiş bir eserdir. Biz tarihideğerlerimizi kendi haline terk edemezdik. Buranın da ayağa kaldırılmasınoktasında çalışmalar başlattık. Kamulaştırma ile ilgili eksiklikleri gidererekrestorasyon projelerini hazırlattık. Bu eseri aslına uygun bir şekilde KorumaKurulu’nun tasdik etmiş olduğu proje muhaceresi içerisinde yapıldı. Çevre ileilgili cephe giydirmeleri, cephe boyamaları da yapılarak bugün burası kültürsanat merkezi olarak açılımı gerçekleştirildi.

Yunusderki, ‘Biz gelmedik kavga için bizim işimiz sevgi işi dostun evi gönüllerdirgönüller yapmaya geldik. Gelin tanış olalım işi kolay kılalım sevelim sevilelimdünya kimseye kalmaz’. İnsanlarımızın hepsi bizim için değerlidir. Hangigörüşte, düşüncede ve inançta olursa olsun insan olması kifayetlidir. 26Ağustos Malazgirt Meydan Savaşı’nın Zaferini hep birlikte kutladık. MalazgirtMeydan Savaşı’nı biz Ermeni kardeşlerimizle birlikte yaptık. Alpaslan Gazi’ninyanında Bizanslılara Doğu Romalılara karşı Romen Diyojen’e karşı ermenikardeşlerimiz bizimle birlikte bu Anadolu’nun Anayurt yapılması noktasındasavaşmış ve kan dökmüşlerdir. Bizim içimize nifak, fesat sokmak isteyenlerburada da yurt dışında da olabilir. Cesaret insanları zafere, korkaklık ölümegötürür. Biz doğru bildiğimiz yolda emin adımlarla hiçbir tereddüt göstermedenistikametimize varacağız. Bizim amacımız bu şehirde yaşayan bütün insanlarınhuzur içerisinde güven içerisinde düşüncelerini, fikirlerini ifade edebileceközgürlük kavramı içerisinde kendilerini ifade etmelidir. Bakara Suresinin ilkayeti kerimesinde mealen aynen şöyle diyor, elif, lâm, mîm kendisinden şüpheolmayan bu kitap muttakiler için bir hidayet kaynağı ve yol göstericidir. Bumuttakiler ki gayba İnanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardanzekat verirler. Yine onlar sana ve senden önce gelen kitap ve peygamberlere ve ahiret dinine imanederler. İşte onlar kurtuluşa ermiş gerçek muttakilerdir diyor. Dolayısıyla bizdinimizi de doğru öğreneceğiz, ahlakımızı da dinimize göre dizayn edeceğiz.Yunusun dediği gibi ‘Yaratılmışları severim yaratandan ötürü’ biz bütünyaratılanları seveceğiz kardeşlik duygusu içerisinde olacağız.

 

 

Malatya huzur şehri, birliğin veberaberliğin şehridir. Türkiye paydasında Türkiye Cumhuriyeti Devletininilelebet payidar olması için çalışacağız. Bu memleketin içerisine fitne vefesat sokmak isteyenlere hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz, müsaade deetmeyeceğiz. Biz burada hep birlikte esası adalet olan temelin üzerindebirbirimize saygı ve sevgi içerisinde bu hayatı devam ettireceğiz. Ben tekrarbu kültür merkezinin açılmasında emeği geçen Valimize ve buradaki yerelpaydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

     Sayın Cumhurbaşkanımız buranın restorasyonun yapılması noktasındabizlerin yanında olmuş ve her türlü desteği vereceğini belirtmişti. Türkiye’deki tarihi mirasın yüzde 85’i AK Parti döneminde ve Cumhurbaşkanımızındirektifleriyle yapılmıştır bununda altını çizerek ifade etmek istiyorum. Burasıbir kültür merkezidir, peygamber efendimiz derki; yeryüzünün hepsi, mesciddir,her yeri ibadethanedir. Buranın ibadete açılması bizim ukdemizde olan bir şeydeğildir. Valiliğe yapılan müracaat ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı ilegerçekleşir. İçişleri Bakanlığımız da bu konuda ki talepleri hiçbir zaman geriçevirmemiştir. Yılın belirli zamanlarında veya belirli periyotlar da burayagelip ibadetlerini ve ayinlerini yapabilirler. Bu Kültür Merkezi’mizin baştaMalatya’mıza, ülkemize ve bu duygu içerisinde burayı sahiplenen bütün ermenikardeşlerime hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. En derin sevgi vesaygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

GEZDİRİCİ: TAŞHORAN SİZLERİN SAYESİNDE YOKOLMAKTAN KURTULMUŞTUR

Taşhoran Kilisesi tarihi hakkındabilgiler aktaran Malatya HAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Gezdirici yaptığıkonuşmada, “Restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete açılan Üç Horan Ermenikilisesi Müslüman komşularımızın tabiriyle Taşhoran Kültür ve Sanat Merkeziolarak hizmet verecek olan yapının şehrimize, kültürümüze ve turizmimizehayırlı olmasını diliyorum.  Burada kısabir sürede onarılarak hayat bulan yok olmaktan kurtulan kilisemiz siz değerliyöneticiler sayesinde kurtulmuştur. Dünyanın birçok yerine dağılmış Malatyalıkardeşlerimizle birlikte tarih ve medeniyetin beşiği şehirlerden biri olanMalatya’mızın kültür ve tanıtımına katkı sağlamak bizlerinde öncelikli göreviolacaktır” dedi.

 

 

 

 

“MALATYA HALKININ SİZE TEVECCÜHÜ BOŞUNA DEĞİL”

Türkiye Ermenileri Patriği SahakMaşalyan ise yaptığı konuşmada, “Kilisenin onarımında olmazsa olmaz katkıyıMalatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan’ın getirdiğinihepimiz gayet iyi biliyoruz. Bürokrasinin ağır işleyen sıkça da durançarklarını döndürmeyi başaran, onarımın layıkıyla, hakkını veren yapılmasınısağlayan, her bir ayrıntıyla şahsen ilgilenen ve bugün Malatya’ya bir kültüranıtı daha kazandırmanın haklı gururunu taşıyan Sayın Selahattin Gürkan’ıgönülden tebrik ediyor, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Malatya halkının şahsınızagösterdiği teveccühün yersiz olmadığını bugün bir kez daha kanıtlıyorsunuz.Lider gerektiğinde politik risk alarak halkının önünde gitmesini bilenyöneticidir. Siz de bir eğitimci olarak ve derin bir tarih bilinciyle böyle birkilisenin Malatya’ya kazandırılmasının tutarlılık açısından bir şart olduğunuanlıyorsunuz. Yedi bin yıllık Arslantepe Höyüğünden bu yana 27 medeniyetiağırlamış olan Malatya, tarihinin son 1700 yılında her zaman önemli birHristiyan varlığına sahiplik etmiştir. Dünya turizmine açmayı hedeflediğinizMalatya’da Hristiyan inanç ve kültür halkasının eksikliğini görerek bu mabedinkente kazandırılmasının önemini en iyi siz takdir ediyorsunuz. Bu uğurdasergilediğiniz cesaretinizi ve öngörünüzü tebrik ediyoruz. Sizinle sohbetimizbana filozof Platon’un mutlu bir ülke için en önemli şartı açıkladığıvecizesini anımsattı. ‘Mutlu bir ülke için ya krallar bilge olmalı ya dabilgeler kral olmalı’ diyor filozof. Siz her ikisisiniz. Allah bu kentin vehalkının mutluluğunu artıracak hikmetinizi hiç eksiltmesin” şeklinde konuştu.

VALİ BARUŞ: MALATYA ÇOK DEĞERLİ BİR ESERKAZANDI

Sonolarak konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Malatya yolların kesiştiği,medeniyetlerin buluştuğu bir medeniyet noktası. Arslantepe’nin tarihi Malatyatarihini şimdilik 7 bin yıl geriye götürüyor. Ama kazılar devam ettikçe butarihin daha eskilere gideceğini biliyoruz. Bir şehri değerli kılan tarihselsüreç içerisinde orada yaşayan insanların yaşam tarzlarını yansıtan,kültürlerini yansıtan mirasa sahip çıkmasıyla mümkündür. Malatya çok zengin birkültür mirasına sahiptir. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu binayı imar ederekbu hale getirdi. Çok teşekkür ediyoruz Malatya çok değerli bir eserkazanmıştır. Malatya tarihi miraslarına sahip çıktığı müddetçe Malatya’dakihoşgörü iklimi daha da gelişerek Türkiye’nin birliğine, beraberliğine katkısunmaya devam edecektir. Vatandaşlarımız, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızve dünya insanlığı burayı bir kültür ve tarih eseri olarak ziyaret ettiği gibiErmeni vatandaşlarımız da inanç ziyaretlerini rahat bir şekilde yapabilecekler.Burada Türkiye'nin başarısı için, Türkiye'nin birlik ve beraberliği için, büyükTürkiye'nin dünya medeniyetine katkı sunması için ve dünyada hak ve adaletiningür sesi için her zaman dua edeceklerdir, biz buna inanıyoruz vegüveniyoruz" dedi.

Konuşmalarınardından Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi ile bahçesindeki Arsalntepe HöyüğüSergisi ve Taşhoran Kültür Sanata Merkezi’nin geçmişten bugüne adlı sergisi katılımcılartarafından gezildi.

 

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!