2024 ak parti
Malatya
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2441.3
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    63009.09$

Egeli bilim ekibinden sürdürülebilir gelecek ve gıda üretimine katkı sunacak proje

Egeli bilim ekibinden sürdürülebilir gelecek ve gıda üretimine katkı sunacak proje
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aşkım Hediye Çetinel’in yürütücülüğünü yaptığı “AtPUB18 ve AtPUB19 U-BOX E3 Ubiquitin Ligazlarının, ABA-Teşvikli Stoma Kapanmasında NO ve H2S Sinyal Molekülleri ile Etkileşimi” başlıklı proje, TÜBİTAK- ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizin tam akreditasyona sahip, öğrenci odaklı, öncü bir araştırma üniversitesi olarak, TÜBİTAK’taki liderliğimizi sürdürüyoruz. Bir kültüre dönüştürerek sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim üretme ekosistemimiz her geçen gün daha da güçlenmeye devam ediyor. Araştırmacılarımızın bilimsel çalışmaları TÜBİTAK başta olmak üzere hem ulusal hem de uluslararası değerlendirme ve fonlama kuruluşları tarafından destek almayı sürdürüyor. Bilim üretme vizyonumuz kapsamında nitelikli araştırmalarına devam eden Fen Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Aşkım Hediye Çetinel’i ve proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.

Hazırladıkları projenin detayları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Aşkım Hediye Çetinel, “Projemizin amacı; çevresel streslere karşı bitki savunmasında ve adaptasyonunda önemli bir rol oynayan sitoplazma ve çekirdekte aktif çalışarak hücre içi düzenleyici proteinlerin seviyelerini kontrol eden biyotik-abiyotik stresler sonucunda yanlış katlanmış veya hasar görmüş proteinleri tanıyan, parçalayan ve uzaklaştıran Ubiquitin/26S proteozom sisteminin (UPS) E3 ligazlarından biri olan Bitki U-Box [Plant U-box (PUB)] 18 ve 19 ligazlarının normal ve kuraklık stresi koşulları altında ABA-teşvikli stoma kapanmasında NO ve H2S sinyalizasyonunu nasıl etkilediği ilk defa araştırılacaktır. Ayrıca adı geçen E3 ligazların ABA tarafından uyarılan stoma hücrelerindeki sinyalizasyon bileşenleri üzerindeki olası rollerinin ilk defa ortaya konulacak olması da bilimsel açıdan oldukça ilgi çekicidir” diye konuştu.

Araştırmanın hem literatüre hem de ülkemizin 12. Kalkınma Planı’nda yer alan gelecekteki olası besin yetersizliği sorununun çözülebilmesine katkı sunacağını ifade eden Prof. Dr. Aşkım Hediye Çetinel, “Sürdürülebilir gelecek gıda üretimine dolayısıyla iklim değişikliğine dayanıklı mahsüllerin yetiştirilmesine katkı sağlamak için çevresel stres faktörlerinin bitki büyümesi ve savunma cevapları üzerindeki etkilerini anlamalıyız. Bu bağlamda araştırma sonuçlarımızın tarımda stres faktörlerine dayanıklı bitkilerin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalar ya da bitkilerin strese dayanıklılığını klasik ve biyoteknolojik yollarla artırılmasını hedefleyen diğer araştırmalar için temel oluşturacaktır. Diğer yandan araştırmadan elde edilen sonuçların tarımsal alanda uygulamaya yönelik çalışmalar için de temel oluşturabileceği kanısındayız” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!